Buddha Original Logo
Buddha Original Logo

Sushi illemtan

Sushit enni egyszerű – vagy annyira mégsem? Sokféle sushi létezik, amihez mind más és más hagyomány, illemszabály fűződik – hozunk egy kis ízelítőt, hogy mik is ezek!


Sushifajták 

A legelterjedtebb, étlapunkon is szereplő sushiféle a maki – algalapra rizs, hal és zöldségek kerülnek, amit rollba tekerünk, majd kisebb falatokra vágunk. A kifordított makiban annyi a csavar, hogy az algalap a maki belsejébe kerül, kívül pedig egy szezámmag réteg borítja. A nigiri egy kézzel formázott, ovális rizsgómbócból, és az arra helyezett, például hal-vagy rákszeletből áll. A sashimi nem a sushik családjába tartozik (hiszen rizs nélkül készül), de szorosan idetartozik. Nyers halszeleteket jelent, ami nagyon frissen, gyömbérrel és szójaszósszal fogyasztanak. 


Evőpálcika

Az evőpálcika használatának elsajátítása akár külön blogbejegyzést is érdemelne, de most röviden írunk néhány illemszabályról, amit érdemes észben tartani. Az evőpálcikát nem illik sem az ételbe szúrni, sem pálcikából pálcikába ételt adni egymásnak. Az evőpálcikát szintén nem illendő külön-külön, egyesével használni (pl. ételek felszúrására), csak párban. Viszont ha még nem vagy magabiztos a a használatával kapcsolatban, aggodalomra semmi ok – a sushikat kézzel is fogyaszthatod, ugyanis ez egyáltalán nem számít illetlenségnek a japán kultúrában!


Wasabi 

A wasabival kapcsolatos egyik legnagyobb tévedés, hogy sokan a szójaszószba belekeverve fogyasztják – ami a japán kultúrában nagy illetlenségnek számít. A wasabit mindig egyenesen a sushira kell tenni, kis adagban.


Gyömbér

A sushi kombinációk másik elengedhetetlen kelléke a pácolt gyömbér. A wasabival ellentétben nem a sushira helyezve illik enni, hanem két falat sushi között. Célja, hogy felkészítse az ízlelőbimbókat egy következő fajta sushi kóstolására, és ne keveredjenek az ízek. 


Szójaszósz

Egy fontos alapszabály van a szójaszósz fogyasztásával kapcsolatban, ami pedig a nigirihez kötődik – ha ilyen fajta sushit választunk, nagyon fontos, hogy ne a rizses, hanem a halas felével mártsuk a falatot szójaszószba. 


Sokféle sushi felbukkan a Buddha étlapján, ha pedig kombinációt választotok, akkor egyben többet is megkóstolhattok – mi pedig alig várjuk, hogy megmutassuk őket nektek!